Cercetatorii din cadrul Asociatiei ´´Edu Cer´´ sunt revoltati de faptul ca ´´banii contribuabilului roman sunt aruncati in buzunarele unor impostori stiintifici din tara noastra´´. De asemenea, ei isi exprima nemultumirea fata de degradarea, pe zi ce trece, a procesului de promovare universitara la gradele de conferentiar si profesor universitar.
´´Desi, pe baza tratatelor incheiate cu UE, Romania contribuie la bugetul comunitar cu aproape 200 milioane de euro numai pentru cercetare, majoritatea directorilor de granturi CEEX – Cercetare de excelenta, evaluate exclusiv intern, nu se regasesc printre castigatorii proiectelor europene. Astfel, Romania pierde de doua ori bani: o data ca finanteaza intern niste proiecte fara utilitate stiintifica sociala sau tehnica si a doua oara prin contributia la bugetul comunitar european, de unde nu reuseste sa intoarca fondurile de cercetare´´, ne-a declarat Stefan Vlaston, presedintele Asociatiei ´´Edu Cer´´.
Acesta a explicat faptul ca ´´cercetatorii romani nu castiga granturi la nivel international din cauza ca expertii si evaluatorii de la nivelul UE nu apreciaza proiectele noastre. Si aceasta, nu din cauza ca ar avea ceva cu cercetatorii romani, ci pentru ca nu suntem capabili. Mai exact, expertii si evaluatorii de la nivelul UE au criterii clare de selectie a granturilor. Din pacate, in cercetarea romaneasca nu au loc decat cercetatorii cu varste de 50-60 de ani, care nu se adapteaza la cerintele europene actuale sau care nu mai sunt la curent cu cerintele si temele actuale din cercetare. Acesti cercetatori nu mai realizeaza articole care sa se ridice la nivelul articolelor stiintifice intocmite de cercetatorii din UE´´.

Citeste si:  Impozite neschimbate doar pentru masinile de litraj mic si mediu

´´Sistem de valori universitare construit pe impostura´´

Mai mult, membrii Asociatiei ´´Edu Cer´´ atrag atentia asupra faptului ca ´´un sistem de valori universitare construit pe minciuna si impostura, avand ca rezultat plecarea din tara a majoritatii tinerilor valorosi, este mentinut in viata, in afara criteriilor de valori internationale care au la baza publicatii stiintifice in reviste internationale cotate ISI. Acest sistem este mentinut in viata de catre rectori si de staff-ul Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU)´´.
Pe de alta parte, Asociatia ´´Edu Cer´´ semnaleaza faptul ca ´´pe site-urile institutiilor care se ocupa de cercetare, din subordinea Ministerului Educatiei si Cercetarii, nu sunt afisate proiectele si temele acestora. Astfel, se ajunge in situatia ca echipe de cercetatori sa intocmeasca acum proiecte care au fost deja realizate cu cativa ani in urma. Nu intelegem de ce nu se doreste transparenta si de ce, in Romania, la evaluarea proiectelor interne, nu sunt acceptati experti si evaluatori straini´´.
Cercetatorii din ´´Edu Cer´´ si-au exprimat nemultumirea si fata de usurinta cu care se confera gradele de conferentiar si profesor universitar: ´´Anul trecut au fost conferite 800 de astfel de titluri, ceea ce este foarte mult comparativ cu tarile UE´´.
Membrii asociatiei spera ca noul presedinte al Academiei Romane, academicianul Ionel Haiduc, ´´sa aduca in atentia organelor statului de drept un fenomen inacceptabil in UE: impostura stiintifica si academica practicata in Romania, pe tot traseul universitar: catedre, facultati, rectorate si CNATDCU´´.

Citeste si:  Razboiul de gherila al marcilor

Autor: Gabriela Vlasceanu