Pentru a obtine performanta in agricultura, guvernantii romani au preluat modelul european, insa au uitat sa elaboreze si sa adopte un cadru legislativ corespunzator. Persoanele cu varsta pana in 40 de ani, adica tinerii, in viziune europeana, dupa cum a explicat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Danut Apetrei, pot solicita prima de instalare pentru preluarea unei ferme dupa ce intocmesc un plan de dezvoltare a afacerii. Cuantumul maxim al primei poate ajunge la 55.000 de euro, sumele destinate acestui program fiind bugetate de la fondul european agricol de dezvoltare rurala. Proaspat acreditata, Agentia de Plati si Interventie in Agricultura va gestiona fondurile care pot fi accesate de abia din 2009-2010, intrucat Ministerul Agriculturii vrea sa dea prima de instalare “la pachet” cu pensia pentru retragere anticipata din activitatea agricola a fermierilor. Astfel, agricultorii in varsta de maxim 55 de ani isi vor ceda terenurile, urmand sa primeasca timp de zece ani o pensie care poate ajunge la maxim 18.000 de euro, in functie de suprafata detinuta. In aceste conditii, cei care vor sa solicite prima de instalare trebuie sa astepte pana cand vor fi votate legile pentru ca pachetul ministerial sa poata fi livrat.

Strategiile de dezvoltare a agriculturii romanesti vor putea fi efectiv puse in practica de abia din 2009, dupa ce va fi elaborat un cadru legislativ corespunzator. Astfel, cu toate ca Ministerul Agriculturii a acreditat provizoriu agentiile de plati, nu pot fi acordate sumele aferente pensionarii anticipate a agricultorilor care cedeaza ferma lor unor persoane mai tinere.

Citeste si:  Toamna aduce investitii noi la Bursa

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) si Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) au fost acreditate provizoriu de catre ministrul agiculturii, Dan Motreanu. Agentiile de audit care au urmarit constituirea si organizarea celor doua instutii au recomandat ca deficientele constatate sa fie remediate pana la 1 martie 2007, data la care va incepe o noua evaluare. Totusi, vorbind despre deficientele raportate, Dan Motreanu a precizat ca sunt intarzieri tehnice, fara substanta.

Sistem de cerificare

Fara acreditarea celor doua agentii si a organismului coordonator, Romania nu ar fi putut accesa fondurile alocate de UE pentru agricultura si dezvoltare rurala, care, in 2007, se cifreaza la de 1,2 miliarde de euro. APDRP va efectua platile pentru proiectele de investitii, finantate din Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala si din Fondul European de Pescuit. APIA va finaliza, in paralel, platile pentru proiectele SAPARD contractate, deruland masurile de sprijin finantate din Fondul European pentru Garantare in Agricultura. Institutia va administra si sistemul de certificare si garantii pentru exportul si importul produselor agricole. APIA va elabora si implementa procedurile privind aplicarea sistemului de interventie pe piata pentru produsele agricole. De curand, bugetul Ministerului Agriculturii a fost suplimentat cu 232 milioane de lei, bani destinati achitarii unor deconturi aferente subventiilor acordate fermierilor pentru achizitionarea de utilaje si instalatii specifice.

Citeste si:  Liber-profesionistii pot incheia contracte de asigurare pentru somaj

Din ianuarie agricultorii vor fi inregistrati in registrul fermelor, urmand ca din octombrie sa poata accesa fondurile destinate acestui sector. Valoarea unei plati directe la hectar se ridica la aproximativ 50 de euro, astfel ca fermierii care detin o suprafata agricola mai mare vor beneficia de fonduri considerabil mai mari fata de mici proprietari. Dan Motreanu este de parere ca masura va sprijini dezvoltarea agriculturii prin concentrarea suprafetelor cultivate, ceea ce va creste productivitatea.

Prima de 40.000 de euro

Tot pentru a reduce ponderea proprietarilor care practica o agricultura de subzistenta a fost instituita prima de instalare destinata persoanelor pana in 40 de ani care iau in administrare o ferma. Prima initiala poate fi platita intr-o singura transa, nerambursabila, de 40.000 de euro, dar exista si posibilitatea ca aceasta sa fie data la subventionarea dobanzii unui credit mai mare, si atunci, cumulat, poate ajunge la valoare de 55.000 de euro, sumele fiind bugetate de la fondul european agricol de dezvoltare rurala. Pentru a primi prima, solicitantul trebuie sa intocmeasca un plan de afaceri, care sa precizeze, intre altele, dimensiunea si potentialul de dezvoltare al exploatatiei, precum si piata de desfacere. In functie de suprafata va fi calculata si valoarea primei.

Citeste si:  Milosevici a murit in urma unui atac de cord

La pachet

Masura nu poate fi insa implementata pana in 2009, intrucat nu a fost elaborat cadrul legislativ care sa permita alocarea de fonduri pentru a achita pensiile destinate agricultorilor care se retrag anticipat din activitate, cedand suprafata pe care o detin in exploatare unor persoane tinere. Mai mult, se intentioneaza ca aceasta masura sa fie interdependenta, ,,la pachet”, de cea privind pensionarea anticipata a agricultorilor, dupa cum a declarat Danut Apetrei, secretar de stat in Ministerul Agriculturii. Astfel, solicitantul va primi prima de instalare daca preia o ferma. Pensionarea anticipata vizeaza fermierii de minim 55 de ani, care, daca cedeaza o exploatare agricola cuiva mai tanar, poate primi timp de 10 ani, in functie de suprafata cedata, o pensie de pana la 18.000 euro pe an.

Autor: Simona Diaconu