Societatile de pensii private ar trebui sa aiba, la momentul depunerii cererii de autorizare de constituire, un capital social subscris si varsat reprezentand echivalentul in lei a cel putin 1,5 milioane euro, se arata intr-o norma a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
De asemenea, o suma similara capitalului social este solicitata si societatilor de administrare a investitiilor sau societatilor de asigurare la momentul depunerii cererii de autorizare ca societate de administrare a fondurilor de pensii facultative. Totodata, suma cu care administratorul trebuie sa contribuie la capitalul social trebuie sa provina numai din surse proprii.
Pentru fiecare milion de euro care depaseste echivalentul in lei a 200 milioane de euro, reprezentand activele totale nete ale fondurilor de pensii facultative aflate in administrare, capitalul social al administratorului va fi majorat cu 0,2%, valoarea cresterii fiind calculata in lei.

Planul de afaceri, conditie obligatorie pentru aprobare

Pentru acordarea autorizatiei de administrator al unui fond de pensii, Comisia de Supraveghere solicita administratorului elaborarea unui plan de afaceri pentru o perioada de trei ani.
Planul va contine informatii cu privire la activitatile care urmeaza sa fie desfasurate si despre politica de investitii si planul de finantare a afacerii, inclusiv perioada de recuperare a investitiei. Pe langa planul de afaceri, administratorul trebuie sa prezinte si un studiu al pietei si al factorilor care pot afecta fezabilitatea planului de afaceri. Solicitantul care doreste autorizarea ca societate de administrare a fondurilor de pensii facultative trebuie sa fie constituit sub forma unei societati de pensii, a unei societati de administrare a investitiilor sau a unei societati de asigurare.

Citeste si:  Prețul petrolului, la nivelul dinaintea războiului din Ucraina

Sindicatele si patronatele nu pot constitui societati de pensii

Organismele de plasament colectiv fara personalitate juridica, asociatiile, fundatiile, ligile, sindicatele si patronatele nu au statutul necesar pentru a participa ca fondator la capitalul social al unei societati private de pensii, potrivit unei decizii a CSSPP.
Nu sunt admisi ca fondatori ai capitalului social al unei societatii de pensii persoanele juridice ori alte entitati inregistrate in state cu care Romania nu intretine relatii diplomatice, sau in jurisdictii care permit pastrarea anonimatului in ceea ce priveste identitatea actionarilor, asociatilor si administratorilor. Persoanele juridice fondatoare trebuie sa nu fie in procedura de reorganizare juridica sau faliment si sa nu aiba datorii la bugetul de stat sau alte bugete.
Totodata, persoanele fizice fondatoare trebuie sa nu fi contribuit, direct sau indirect, la falimentul unor persoane juridice si sa nu fi fost implicate in niciun fel de scandaluri financiare. De asemenea, persoanele fizice nu au dreptul sa fie membri in Consiliul de Administratie al unei societati de servicii de investitii financiare cu care societatea de pensii a incheiat contracte.

Citeste si:  Legea achizitiilor publice nemultumeste oamenii de afaceri

Cel putin 100 de participanti pentru un fond facultativ

Fondurile de pensii facultative se vor constitui pe baza unui contract de societate civila si trebuie sa aiba minimum 100 de participanti, stipuleaza o decizie a CSSPP.
Contractul de societate civila va contine, printre altele, denumirea, durata si obiectivele fondului de pensii facultative. Decizia de autorizare a fondului de pensii facultative va fi eliberata pe baza unei cereri pentru autorizarea acestuia, care va fi intocmita de administrator.

Autor: Liviu Florea