Romania ocupa locul 24 din 141 de state in functie de indicele de performanta a investitiilor straine directe, potrivit unui clasament realizat de Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare. Tara noastra a urcat astfel sapte pozitii in comparatie cu anul trecut. Potrivit raportului anual elaborat de UNCTAD, principalul motiv al ascensiunii Romaniei l-a constituit introducerea cotei unice de impozitare. Indicele de performanta ia in calcul, printre altele, masurile legislative adoptate de un stat pentru imbunatatirea mediului de afaceri.

Inca sub potential

Reprezentantii UNCTAD apreciaza ca Romania este sub potential in privinta atragerii de investitii. Astfel, Romania se incadreaza inca intre tarile cu potential relativ scazut in ceea ce priveste atractivitatea, dar a consemnat valori relativ ridicate ale investitiilor. Potrivit raportului, Romania si Bulgaria au anuntat ca vor simplifica procesele de achizitie a proprietatilor imobiliare de catre rezidentii din Uniunea Europeana, dupa aderare, dar vor mentine restrictiile la cumpararea terenurilor agricole si a padurilor. UNCTAD mentioneaza ca Rusia, Ucraina si Romania au fost, anul trecut, principalele destinatii pentru investitiile straine directe in Europa de Sud-Est, cu 75% din totalul capitalului strain investit in regiune.

Marile privatizari, principala sursa a cresterii investitiilor

Nivelul ridicat al capitalului strain atras de catre Romania in 2005, de 6,4 miliarde de dolari, este pus pe seama preluarii Bancii Comerciale Romane de catre Erste Bank si a privatizarii companiilor de distributie a gazelor naturale.
Romania a atras anul trecut 235 de proiecte greenfield, fata de 171 in 2004 si 117 in 2003. Astfel, stocul de investitii straine directe in Romania a ajuns, la finele anului trecut, la 23,8 miliarde de dolari, de circa 2,5 ori mai putin decat in Cehia – 59,4 miliarde de dolari, si de trei ori mai mic fata de Ungaria – 61,1 miliarde de dolari. In document se precizeaza ca in Europa de Sud-Est investitiile straine directe au crescut pentru al cincilea an consecutiv, ajungand la un nivel de 40 de miliarde de dolari.

Citeste si:  Gelsorul lui Vintu a spalat peste 11,95 miliarde de lei ulterior caderii FNI si FNA

Fluxuri de capital in crestere

Organizatia internationala apreciaza ca fluxurile de capital vor continua sa creasca in viitorul apropiat, avand in vedere previziunile privind cresterea competitivitatii, mai ales in Romania si Bulgaria, state care vor adera la Uniunea Europeana in 2007.
Tarile din zona vestica a Europei de Sud-Est au mai multe avantaje, legate in special de apropierea de UE, cea mai mare piata din lume, precum si de faptul ca dispun de resurse naturale, care pot atrage proiecte de investitii importante. In plus, aceste state ofera forta de munca calificata si competitiva.

Jumatate din investitiile din Europa de Sud-Est

Romania ocupa primul loc in topul statelor din Europa de Sud-Est realizat de UNCTAD in functie de nivelul investitiilor straine directe raportate in 2005, atragand peste 50% din volumul capitalului investit in zona mentionata.
Cele sapte tari din subregiunea Europei de Sud-Est au atras anul trecut 12 miliarde de dolari, din care 51,3% au reprezentat investitiile straine in Romania.
Bulgaria a raportat investitii de 2,2 miliarde de dolari, Croatia – 1,7 miliarde de dolari si Serbia-Muntenegru – 1,5 miliarde dolari. In regiunea Europei Centrale si de Sud-Est, Romania ocupa pozitia a patra, dupa Cehia, care a raportat influxuri de capital de 11 miliarde de dolari, Polonia, cu 7,7 miliarde dolari, si Ungaria, cu 6,7 miliarde dolari.

Citeste si:  „Lectie“ de spaga la Tribunalul Bucuresti

La bataie cu Ucraina

“Ucraina este un competitor important pentru Romania in atragerea investitiilor straine directe, fluxul de capital din aceasta tara crescand in 2004 fata de 2005 de 3,5 ori”, a declarat Florin Vasilache, secretar general al Agentiei Romane pentru Investitii Straine, la prezentarea raportului. El a apreciat ca procesul de privatizare, care a contribuit in mare parte la nivelul total al investitiilor straine directe din perioada 2000-2005, se apropie de final, de aceea, un rol important in perioada urmatoare il vor avea proiectele greenfield, achizitiile si fuziunile. In anul 2005, pe piata romaneasca au avut loc 43 de fuziuni si achizitii, fata de 23 in anul 2004, ocupand locul doi dupa Federatia Rusa, in Europa de Sud-Est si CIS.

Companiile romanesti au investit “negativ” in 2005

In 2005, investitiile companiilor romanesti realizate peste hotare au inregistrat o valoare negativa de -13 milioane de dolari, dupa ce in anul 2005 fluxul de capital romanesc in alte state a fost de 70 milioane de dolari, iar in 2004 de 38 milioane de dolari, se arata in raportul Conferintei Natiunilor Unite pentru Dezvoltare si Comert (UNCTAD).
“Valorile negative ale iesirilor de capital indica faptul ca cel putin una dintre componentele investitiilor straine directe, respectiv fluxul de capital, profiturile reinvestite sau imprumuturile intre subsidiarele companiei este negativa”, arata documentul citat.
In ceea ce priveste ponderea stocului investitiilor romanesti in strainatate, in formarea de capital fix brut, aceasta a scazut de la 0,4% in anul 2004, la -0,1% in 2005.
Investitiile realizate de companiile romanesti in strainatate in anul 2005 reprezinta, potrivit UNCTAD, doar 0,2% din PIB, fata de 0,4% in anul 2000.

Citeste si:  Creste presiunea pe dobinzile la lei

Autor: Serban Buscu