Consiliul Concurenţei a avizat proiectul de hotărâre de guvern privind schema temporară de ajutor de stat pentru sprijinirea societăţilor afectate de criza economică şi financiară, cu un buget de aproximativ 220 milioane de euro, şi a transmis Comisiei Europene notificarea acesteia.

„Obiectivul acestei scheme îl reprezintă remedierea unor perturbări grave în economie cauzate de actuala criză economică şi financiară. Ca urmare, se intenţionează sprijinirea agenţilor economici afectaţi de criză în vederea achitării unor datorii către instituţiile publice, datorii comerciale sau salariale şi pentru a le asigura o parte din disponibilităţile financiare necesare achiziţionării de materii prime, materiale şi utilităţi şi finanţării unor proiecte de investiţii absolut necesare în procesul de producţie”, a declarat preşedintele autorităţii de reglementare în domeniul concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Bugetul total al proiectului este de circa 220 milioane de euro, ajutoarele de stat putând fi acordate, în principal, sub formă de fonduri nerambursabile, împrumuturi în condiţii preferenţiale, subvenţii de dobândă, garanţii, facilităţi fiscale, eşalonarea creanţelor deţinute sau preluate de entităţile publice, pentru a fi recuperate de acestea, fără perceperea de dobânzi.

Citeste si:  Consumul de cărbune crește pe plan mondial

În cadrul acestei scheme, pot beneficia de ajutoare în valoare de maxim 500.000 de euro firmele aflate în dificultate din cauza crizei, din toate sectoarele de activitate, cu excepţia pescuitului şi producţiei primare a produselor agricole.

Pentru a fi eligibili, solicitanţii trebuie să nu fie fost în dificultate economico-financiară la data de 1 iulie 2008 şi să nu fi beneficiat de un ajutor de stat incompatibil care nu a fost încă recuperat.

Totodată, aceştia trebuie să prezinte autorităţii furnizoare o declaraţie pe proprie răspundere cu privire la orice ajutor de minimis şi orice ajutor în baza cadrului temporar, în sumă limitată, primit în perioada 1 ianuarie 2008 – 31 decembrie 2010.

Schema va fi pusă în aplicare după obţinerea aprobării din partea Comisiei Europene şi se va desfăşura până la 31 decembrie 2010.

Şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB) spune că vrea să dea o mână de ajutor companiilor care trec pri perioade mai grele din cauza crizei. ARB arată că, în actuala conjunctură economică, restructurarea unui credit la care împrumutaţii întâmpină probleme cu rambursarea este o alternativă importantă pentru evitarea executării silite a garanţiilor.

Citeste si:  Producatorii agricoli vor plati Taxa pe Valoarea Adaugata din 2007

Oana Voinea