black friday romania 2018
 
 
 
Home » Stiri Afaceri » Imobiliare » Ce face un bloc să fie rezistent la cutremure?
 
 
Economie Banci/Finante
Marketing & PR Companii
Imobiliare IT & C
Auto Recomandari eAfacere
Comunicate de presa Advertoriale
 

Ce face un bloc să fie rezistent la cutremure?

Cei care doresc sa locuiasca in orase aglomerate si pline de oportunitati, trebuie sa isi asume ca spatiul in care vor locui nu va fi tocmai mare si cel mai probabil, va fi intr-un bloc cu alte cateva zeci de spatii locative.


Desi viata la bloc poate sa aduca o multime de oportunitati, aceasta poate sa insemne si anumite riscuri. Spre exemplu, intr-un bloc vechi, care a trecut deja prin cutremure puternice, riscurile din momentul unui seism sunt cat se poate de mari. Tocmai de aceea, cei care isi cauta o locuinta trebuie sa se orienteze in functie de rezistenta blocului la cutremure, iar pentru asta, exista un proiect rezistenta bloc.


Ce este un proiect de rezistenta pentru bloc?


Conform celor de la arhipropub.ro, un astfel de proiect este un plan referitor la modul de constructie si la materialele folosite, in asa fel incat cladirea sa reziste cat mai bine la eventualele seisme.


Scopul unui proiect bloc este simplu: sa mentina cladirea in picioare, indiferent cat de puternic este cutremurul.


Care sunt cele mai rezistente blocuri?


In general, blocurile care prezinta cea mai mare rezistenta sunt cele noi. Exista mai multe motive pentru asta, iar unul dintre ele este noul cod de proiectare seismica, adoptat in 2014. Conform acestui cod, orice bloc trebuie sa reziste la cutremure de peste 8 grade pe scara Richter.


In cazul blocurilor construite dupa 1977, proiectele blocurilor trebuiau sa asigure o rezistenta de 7-8 grade pe scara Richter. Problema cu aceste blocuri este faptul ca au trecut deja prin cutremure mai mari sau mai mici, ceea ce a dus la diverse fisuri in pereti si la slabiri ale structurii.


Apartamentele noi sunt mai rezistente, dar si mai scumpe


Din pacate, desi apartamentele noi sunt mult mai rezistente, oferind un grad mare de siguranta, acestea sunt mai scumpe. Pentru ridicarea lor este nevoie de materiale de foarte buna calitate si de utilizarea unei cantitati mari de metal. Peste 35% din cheltuielile generate de constructia unui bloc sunt destinate structurii de rezistenta. Pe langa asta, costul apartamentelor poate fi mai mare deoarece costul terenurilor a crescut foarte mult, ceea ce face intregul proiect sa fie mult mai costisitor.


Ce trebuie sa ai in vedere atunci cand alegi un apartament?


Indiferent ca este un apartament intr-un bloc vechi sau nou, trebuie sa te asiguri ca are un proiect bine facut. Eventual, poti apela la o companie care sa verifice structura cu ajutorul unor termoscannere.


Daca este bloc vechi, acesta trebuie sa fie consolidat. Daca este bloc nou, este bine sa te orientezi spre apartamente aflate la etajele 3-7. De regula, undele seismice se simt foarte puternic la etajele superioare, insa cele mai multe avarii in urma unui cutremur apar la etajele 1 si 2.


De asemenea, trebuie sa analizezi putin materialele folosite la structura si modul in care este facuta structura. Exista o multime de tehnologii moderne, iar modul in care este absorbit socul poate sa difere de la o tehnologie la alta.


 
., 2020-06-28
 
 
© eAfacere.ro - Toate drepturile rezervate.