Istoria este un domeniu pe cat de imprevizibil, pe atat de fascinant, provocator si ataractiv, in special daca stii sa ii descoperi misterele si farmecul. 

In raport cu incadrarea disciplinelor potrivit planului de invatamant, istoria este o disciplina ce face parte din aria curriculara “Om si societate”.  Ea se ocupa cu studiul cronologic al marilor evenimente care au schimbat fata omenirii. Fara o cunoastere evenimentelor si proceselor pe care le-au trait inaintasii nostri, nu vom putea intelege transformarile care au marcat lumea contemporana. Fara a intelege sensul conflictelor pe plan national, european si mondial, nu vom putea intelege mecanismele care stau la baza functionarii sistemului international modern, relatiile internationale contemporane si situatia geopolitica in lume.

Explorarea universului mirific al istoriei, sub indumarea cadrului didactic, nu poate avea loc decat intr-un mediu profesionist, o atmosfera prietenoasa dominata de metode de predare si invatare moderne. 

Daca stii sa ii descoperi tainele, istoria poate starni pasiuni inca nedescoperite!

Citeste si:  195 de zile de antreprenoriat in timp real

Meditatii la istorie si placerea de a invata

Pasiunea pentru istorie poate fi cultivata doar prin placerea de a invata, de a citi mai mult, de a analiza si compara informatiile provenite din mai multe surse. Chiar daca multi sunt de parere ca aceasta disciplina este la indemana tocilarilor, opiniile ale unor specialisti cu renume ai domeniului converg catre un singur aspect. 

Istoria nu poate fi descoperita, traita si exploatata fara o gandire critica dezvoltata si fara a dispune de o buna abilitate de analiza si de sinteza!

Placerea de a invata prin intermediul istorie constituie, asadar, o rampa de lansare catre construirea unor noi viziuni, care sa conduca, mai departe, la formarea unor valori si atitudini menite sa contribuie la schimbarii infatisarii situatiei politicii interne si a relatiilor dintre state.

In cadrul orelor de meditatii la istorie, elevul va invata va simpla reproducere a informatiilor nu este unica metoda de a performa. Abilitatile se dobandesc prin analiza surselor istorice, care dau frau liber exprimarii opiniei, ceea ce incurajeaza gandirea creativa. 

Citeste si:  Festivalul de business al României, Zilele Biz, prezintă cei mai importanți lideri din antreprenoriat, inovație, management, media & marketing și sustenabilitate în 2023

Interpretarea izvoarelor istorice, in special a celor scrise, ajuta la o mai buna intelege a faptelor si proceselor istorice petrecute in diferite spatii si epoci istorice! Compararea surselor creeaza o imagina mai clara asupra unui eveniment, starnind, in acelasi timp, curiozitatea pentru a “sapa” mai departe in acest univers inca necunoscut si neexploatat.

Invata sa fii performant in domeniul istoriei

Daca ti-ai format o anumita inclinatie catre istorie, este momentul sa adancesti “sapaturile” realizate in cadrul orelor de la scoala. Perfomanta presupune, la fel ca in orice domeniu, studiu individual, munca asidua si dorinta de perfectionare, realizate prin analiza informatiilor descoperite in lucrari de referinta, monografii sau articole de specialitate. 

Concursurile scolare antreneaza pasiunea pentru citit, incurajeaza exprimarea libera, deschisa a opiniilor si dorinta de a fi cel mai bun.

Hartile si atlasele istorice sunt instrumente nelipsite din arsenalul micului istoric, eficiente atunci cand dorim sa inlegem anumite informatii. 

Desavarsirea pregatirii in domeniul istoriei este realizata prin absolvirea examenului de bacalaureat, a facultatii si a unui masterat de profil. 

Citeste si:  Carucioare pentru copii de calitate elvetiana

Pentru aprofundarea materiei, se poate opta pentru sedinte de meditatii istorie, in cadrul unui centru de meditatii istorie din Bucuresti, sau pentru colaborarea cu un meditator particular precum meditatii-orice.ro

Daca iti doresti sa patrunzi in tainele istoriei si sa afli mai multe despre meditatii, poti intra pe una din paginile online dedicate meditatii-orice.ro!