La inceput de an, fiecare dintre noi isi face planuri, iar cele de ordin financiar sunt cu siguranta pe primele locuri in fiecare agenda, fie ea a oamenilor de afaceri sau a simplului cetatean. Asa incat o lista cu sfaturi utile in acest scop ar putea fi binevenita. Ne vom rezuma in acest articol la doua modalitati de administrare a banilor: cel de a realiza cele mai eficiente dar in acelasi timp si sigure investitii, precum si cateva sfaturi in privinta economisirii. Sa incepem cu cel din urma, intrucat pentru multi dintre noi devine tot mai important sa stim cum ne putem tine in siguranta banii. Fireste ca prima alegere este un depozit bancar.

Nu putini s-ar putea intreba insa: dar ce se intampla daca banca unde am banii falimenteaza, asa cum s-a intamplat nu de putine ori in Romania? Raspunsul la aceasta intrebare se imparte in doua. Mai intai, vremurile tulburi in care existau banci dubioase a apus de mult. Acum, la noi in tara exista in principal reprezentante ale unor grupuri bancare europene foarte solide, a caror probabilitate de a da faliment este destul de scazuta. Totusi, nu este exclus nici acest lucru.

Citeste si:  Comertul pe Internet

De aceea, si aici intervine al doilea argument in sprijinul deschiderii unui depozit bancar, exista acum organisme de supraveghere a caror legislatie a fost imbunatatita pentru a proteja cetatenii si companiile in cazul in care o banca este in pericol de a falimenta. Astfel, Banca Nationala a Romaniei detine parghiile necesare pentru a sprijini o banca in dificultate pentru a se putea redresa. Daca nu este posibil acest lucru, e important de stiut ca exista un Fond de garantare a depozitelor bancare, care garanteaza fiecarui deponent o suma reprezentand echivalentul a maxim 20.000 de euro.

Cei care dispun de sume mai mari de bani si vor sa-i pastreze intr-un depozit bancar este bine deci sa nu-si tina la aceeasi banca o suma mai mare decat plafonul garantat de stat, prin Fondul de garantare a depozitelor. Este vorba de regula de aur, cea a pastrarii oualor in mai multe cosuri, valabila atat in cazul economisirii cat si a investitiilor. Astfel, cei care nu se multumesc doar cu un depozit bancar, ce ofera castiguri modeste, pot recurge si la alte modalitati de economisire si investitie in acealasi timp. Este vorba de o asigurare de viata cu componenta investitionala, tip unit-linked, de un fond de investitii sau de o pensie privata.

Citeste si:  Cum sa-i determini sa cumpere intotdeauna de la tine?

Aceste tipuri de instrumente financiare presupun investirea banilor, pe o perioada indelungata, in actiuni bursiere, obligatiuni sau titluri de stat ce ofera castiguri mai mari decat un depozit bancar clasic. Randamentele reusite anul trecut de fondurile de investitii sau de firmele de asigurari au fost mult mai mari, chiar si duble in comparatie cu dobanda la un depozit. In acest an ne putem astepta la o diversificare a acestor tipuri de servicii financiare, ceea ce este un semnal bun pentru a recurge la aceste modalitati de economisire si investitie.

Insa cei care se gandesc serios sa faca mai multi bani in acest an trebuie sa se orienteze catre alte tipuri de investitii, mai riscante. Este vorba, in primul rand, de actiunile la Bursa, dar si de investitiile in imobiliare. Daca actiunile la Bursa s-au stabilizat in ultimii doi ani la cresteri de aproximativ 30%, preturile pe piata imobiliara cunosc in continuare avansuri uriase, chiar si in cazul celei mai simple modalitate de investitie: cumpararea unui apartament vechi. Astfel, cel care a investit la inceputul anului trecut intr-un apartament comunist a putut sa-l vanda la finalul anului cu 50% mai mult, la care se adauga valoarea chiriei obtinuta de-a lungul anului. In cazul speculatiilor pe piata terenurilor, casgiturile au fost si vor fi, si in acest an, mult mai mari.

Citeste si:  6 metode ca altii sa iti promoveze afacerea

Autor: Vasile Coman